top of page

Waarderingsonderzoek 2020

Meerwaarde van regionale omroep wordt duidelijk tijdens Corona-crisis

De regionale omroepen laten jaarlijks in opdracht van de Vlaamse regering een onafhankelijk waarderingsonderzoek uitvoeren van hun nieuwsprogrammatie. Daaruit blijkt dat de kijkers van de regionale omroepen duidelijk tevreden zijn met het geleverde werk. Gemiddeld gezien krijgen de omroepen een score van ruim 7 op 10 van de Vlaming. De omroepen halen daarmee opnieuw de kwaliteitsnorm die de Vlaamse overheid naar voren schuift.


Net zoals in 2018 en 2019 wordt het regionale nieuws vooral geapprecieerd omwille van zijn betr


ouwbaarheid en actualiteit. Daarnaast winnen ook de verschillende perspectieven die er geboden worden op het nieuws aan appreciatie, met thema’s zoals toegankelijkheid, het begrijpelijk maken van ingewikkelde kwesties, de ‘gewone mens in de straat’ een stem geven en gebalanceerd nieuws brengen.


Verder hebben de Corona-crisis en de bijhorende maatregelen ervoor gezorgd dat 20% van de kijkers vaker is beginnen kijken naar het regionale nieuws, vooral dan omwille van de focus op de lokale toestand. Men is meer en meer op zoek naar connectie met de nabije omgeving. Dat het aanbod van de regionale omroep hierin een meerwaarde kan bieden, uit zich in een verhoogde interesse in nieuws over gemeentepolitiek, cultuur, gastronomie en economie, toerisme en entertainment uit eigen regio.


Het onderzoek maakt voorts duidelijk dat ook jongere generaties (-35 jaar) de regionale nieuwsprogrammatie weten te appreciëren. Met een appreciatiescore van 7/10 wordt ook bij hen de kwaliteitsnorm gehaald. De regionale omroepen slagen er zo in een jongere genera


tie te boeien die relatief meer belang hecht aan informatie over entertainment, lifestyle, uitgaansleven en gezondheid.


Een laatste opvallende vaststelling is het groeiende belang van de digitale mogelijkheden die het publiek gebruikt om hun regionale omroep te volgen. Dit is met name het geval voor jongere generaties, die vaker smartphone en laptop gebruiken maar ook meer een beroep doen op vormen van uitgesteld kijken.


De cijfers van dit onderzoek zijn bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst van de NORTV (Niet Openbare Regionale Televisieomroepen Vlaanderen), de koepelorganisatie van de regionale televisieomroepen.


Comments


bottom of page